15 Eylül 2013 Pazar

Franchising Nedir? Hakkında Bilgi

  Hiç yorum yok

Yazılışı Franchising olan ve Frençayzing diye okunan pazarlama sistemi nedir?


Franchising bir pazarlama sistemidir. Bu pazarlama sisteminde marka sahibi, belirli şartlar dahilinde işin yönetim ve yürütülmesine destek vererek, belirli bir maddi bedel karşılığında, bağımsız yatırımcılara markasını kullandırmalarına Franchising denir?
Sizde bulunduğunuz yerde büyük bir imtiyaz sahibi olan şirketin ismini kullanarak ticaret yapabilirsiniz. Ama bu işlemi yapabilmek için Franchising‘in tanımında belirttiğimiz gibi belli bir maddi bedel ödeyerek ve imtiyaz sahibi şirketin kurallarına uyarak daha önceden müşteriler tarafından tanınan bir markayı kullanma hakkına sahip olabilirsiniz.

Belli kuralları şöyle sıralamak gerekirse;
  • İşletmenin logosu
  • İşletmenin sloganı
  • İşletmenin iç dizaynı
  • İşletmenin kıyafet yönetmenliği gibi.
Bu tarzda veya daha fazla belirli kurallar olabilir.
İlk olarak Franchising sistemi ABD’de uygulandı. Bu uygulamanın karlı bir sistem olduğu anlaşıldı ve şuanda tüm Dünya ülkelerinde bu pazarlama sistemi uygulanmaktadır. Birde Franchising terimlerini ele alalım;
  • Bölge franchise alan (area franchisee)
Veren pazarın her noktasını aynı etkinlikte ulaşamadığı takdirde, belli yükümlüklerini ve haklarını bölgesel olarak bölge franchise alana devreder. Bölge franchise alan, kendisi işlemler açabilir veya alt franchise alanlara açtırabilir. Bir anlamda master franchise, belli bir bölge için verilen franchise alanıdır.
  • Alt franchise alan (sub-franchisee)
Bölge franchise alan tarafından tek bir işletme için sistemi ve markayı kullanma hakkı verilen kişi veya kuruluştur. Franchise veren anlaşmada taraf veya lehtar olabilir.
  • Franchise giriş bedeli (franchise fee)
Franchise alanı sisteme girmek için franchise verene ödediği başlangıç bedelidir.
  • Franchise kullanım bedeli (royalty)
Alanın işletme süresince sistemi ve markayı kullanması karşılığında periyodik olarak franchise verene ödediği sabit veya hasılata göre belirlenen bedeldir.
  • Master franchise alan (master franchisee)
Yurt dışında geliştirilmiş bir sistemin bir ülkedeki haklarını alan kişi veya şirket master franchise alan olarak adlandırılır.
  • Franchise veren (franchisor, franchiser)
Sistemin ve markanın haklarına sahip olan ve franchise antlaşması ile bu hakları üçüncü yatırımcılara kullandıran kişi veya kuruluştur. Franchise verenin aynı sistemle çalışan kendi işletmesi veya işletmeleri de olabillir. Franchise veren sistemin gereği olan tanıtım, araştıma, eğitim, denetim ve bu gibi destekleri de üstlenir.
  • Franchise alan (franchisee)
Sistemin ve markanın belli bir satış-hizmet noktası ve/veya bölgesi için haklarını anlaşma ile alarak uygulayan bağımsız yatırımcıdır.
Franchising veren firmalar; Bimeks, Kip, Diasa, Mavi, Turyap, Rodi, Kığıli vs gibi büyük firmalar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder