19 Temmuz 2013 Cuma

Dondurmayı Kim Buldu?

  Hiç yorum yok
Yaz aylarında serinlemek için ilk tercih ettiğimiz şeylerden biri dondurmadır. Çilekli, vanilyalı, kakaolu ya da onlarca çeşidi arasında herkesin sevdiği bir dondurma vardır. Özellikle hararetli zamanlarda insanı bir kase dondurmadan daha çok mutlu edecek bir şey yoktur. Severek tükettiğimiz dondurmanın tarihi, kar ve meyvenin buluşmasına dayanmaktadır. Peki, ilk ortaya çıktığı dönemlerde meyve taneleri ve karı bir araya getirerek tüketen toplumun hangi toplum olduğunu biliyor musunuz?

Dondurmanın tarihi M.Ö 4.yüzyıla kadar dayanmaktadır. İlk kez Roma’yı yakan Nero’nun dağlardan getirttiği karlarla tropikal meyveleri karıştırarak yemesi ile tarihe giriş yapan dondurma, işte bu kadar eskilere dayanmaktadır. Daha sonraki zamanlarda ise Çinliler için buz, süt ve şerbet ile yapılan farklı bir tatlı daha ortaya çıktı.
Bugün yediğimiz dondurmaya en yakın tarif olarak bilinen bu dondurma tarifi sayesinde Çinliler, dondurmanın gerçek mucitleri olarak bilinmektedir. Daha sonra Çin’den Avrupa’ya ve oradan da Amerika’ya getirilen dondurma, 1800′lü yıllara kadar sert bir tatlı olarak tüketilirken, İngiliz kimyagerler tarafından bulunan formül ile bugünkü haline getirilmiştir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder