2 Ekim 2013 Çarşamba

Başbakanın Açıkladığı Demokrasi Paketi Maddeler Halinde

  Hiç yorum yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Demokrasi Paketi maddeler halinde


Tüm Türkiye bugün Başbakan tarafından açıklanacak olan Demokrasi Paketinin içeriğini merak ediyor. Ülke adına yeni bir dönemin başlayacağı ve Türkiye’de yaşayan tüm halklar için gerekli olan demokrasinin bu paket ile yerine getirileceği günlerdir konuşuluyor. Bu paket ile herkes eşit ve özgür bir şekilde örf ve adetlerine sadık kalarak daha iyi bir Türkiye ile daha iyi bir gelecek umuyoruz. Başbakanın bugün saat 11 sıralarında açıkladığı Demokrasi Paketi maddelerine ve ayrıntılarına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı Demokrasi Paketi ve Ayrıntıları


  • SİYASİ PARTİLERE DEVLET YARDIMININ KAPSAMI GENİŞLİYOR
Siyasi haklar konusunda ikinci düzenlemeye siyasi partilere devlet yardımı kapsamını genişletiyoruz. Devlet yardımı için yüzde 7 olan mevcut oranı, yüzde 3’e çekiyoruz. Yani seçime katılan partilerde yüzde 3 oy alanlara da devlet yardımı yapılacaktır. Bu değişimin rekabetin daha adil hale gelmesine neden olacağına inanıyoruz.
Siyasi partilerin teşkilatlanmalarına da kolaylık getiriyoruz. 20. Maddeyi değiştirip, ilçede teşkilatlanmak için beldede teşkilat kurma şartını kaldırıyoruz.
  • SİYASİ PARTİLERDE EŞ GENELBAŞKANLIK
Bir başka düzenlemeyle, siyasi partilerde eş genel başkanlığın önünü açıyoruz. İlgili yasa maddesini değiştirmeyi uygun gördük. Seçim kanunun 15. Maddesine ek yapıyor, iki kişiden fazla olmamak kaydı ile eş genel başkanlık sistemini getiriyoruz.
  • SİYASİ PARTİLERE ÜYELİKTE ENGEL KALKIYOR
Bir başka yasal düzenlemeyle, siyasi partilere üyelikte engelleri kaldırıyoruz. 11. Maddedeki değişiklikle, üye olmayı daraltan bazı engelleri ortadan kaldırıyoruz.
  • FARKLI DİL VE LEHÇELERDE PROPAGANDA
Yine siyasi partiler kanunundan yapacağımız değişiklikle, farklı dil ve lehçelerde propaganda imkanı getiriyoruz. Türkçe’nin yanında farklı dillerin kullanabilmesini mümkün hale getiriyoruz. Ön seçimlerde de getiriyoruz. Kısıtlayıcı hükmü kaldırıyor, ön seçimlerde de farklı dille propaganda imkanını sağlıyoruz.
  • NEFRET SUÇUNA AĞIR CEZA
Yeni süreçte nefret ayrımcılık yaşam tarzına müdahale gibi suçlarla daha etkin biçimde mücadele etmeye başlıyoruz. Belirli suçların cezalarını daha da artıyoruz. Belirli suçlar, kişinin dili ırkı rengi cinsiyeti engelliliği siyasi düşüncesi dini veya mezhebi nedeniyle işlenirse cezası daha da ağırlaşacak. Kişinin belli haklarını kullanmasını engelleyenleri ceza kapsamına alıyoruz. Bu sebeple işlenen suçun cezasını bir yıldan üç yıla kadar artırıyoruz.
  • AYRIMCILIKLA MÜCADELE VE EŞİTLİK KURUL
Türkiye’de hiç kimse dilinden ırkından milletinden renginden inancından, gereğini yerine getirmekten dolayı ayrımcılığa maruz kalmayacak. Ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kurulu kuruyoruz.
  • EĞİTİMDE DEĞİŞİKLİK
  1. Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim verilmesinin önünü açıyoruz. Farklı dil ve lehçelerde özel eğitim kurumları açılabilecek.
  2. Köy isimlerinin değiştirilmesi önündeki yasal engeli kaldırıyoruz. İl ve ilçe isimlerinin değiştirilme talebini hükumetimiz dikkate alacak.
  3. Kişisel veriler güvence altına alınacak.
  4. Nevşehir Üniversitesinin ismi Hacı Bektaş Üniversitesi olacak.
  5. Yardım toplama konusunda değişiklik yapıyoruz. Vatandaşımız bundan bundan sonra istediği kuruma istediği yardımı yapacak.
  6. Kamu kurumlarında başörtüsü yasağını kaldırıyoruz.
  • YAŞAM TARZINA SAYGI TCK İLE GÜVENCE ALTINA ALINACAK
Yaşam tarzına saygıyı TCK ile güvence altına alıyoruz. Dini inancının gereğinin yerine getirilmesinin engellenmesini de ceza kapsamına alıyoruz. Dini ibadet ve ayinlerin bireysel olarak engellenmesini bu kapsama alıyoruz. Bir kimsenin inanç düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan tercihlerine müdahale edenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası getiriyoruz.
  • KLAVYELERE ÖZGÜRLÜK
TCK’da belirli harflerin kullanılmasından dolayı var olan cezai müeyyideyi kaldırıyoruz. Bir nevi klavyelere özgürlük getiriyoruz.
  • GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK
2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununda önemli değişiklikler yapıyoruz. Mülki amir, ilgili STK’ların görüşlerini almak suretiyle nihai kararını verecek. Sürelerini de uzatıyoruz. Açık yerlerde güneşin batışından bir saat sonraya kadar süren toplantılar, güneş batmadan dağılınacak şekilde, kapalı yerlerde saat 24:00’e kadar yapacak. Hükümet komiseri uygulamasına son veriyoruz. Artık düzenleme kurulları tarafından yerine getirilecek. Kurul, toplantının amacına çıktığını gördüğü durumda dağılma kararı alacak ve durumu kolluk amirine bildirecek, gösteri ve yürüyüş kanuna aykırı hale gelirse, gösterinin sona erdiğini ifade edecek. Düzenleme kurulu bunu yerine getirmezse, o mahallin en büyük mülki amiri kararı verecektir.
  • ÖZEL OKULLARDA FARKLI DİL VE LEHÇELERDE EĞİTİM HAKKI
Bir başkası eğitimle ilgili. Yapacağımız yasal değişikliklerle, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açıyoruz. Özel kurs imkanını getirmiştik. Daha sonra ise üniversitelerde açılmasını sağlamıştır. Okullarda seçmeli ders olarak öğretilmesinin önünü açmıştık. Şimdi de özel okullarda mümkün hale getiriyoruz. 2923 sayılı kanun ile düzenlenmiştir, bu kanuna yapacağımız ek ile farklı dil ve lehçelerde özel eğitim kurumu açılabilecek. Dil ve lehçeler bakanlar kurulunda tespit edilecek.
  • ÖĞRENCİ ANDI KALDIRILIYOR
İlkokullardaki öğrenci andı uygulamasını kaldırıyoruz.
  • KÖY İSİMLERİNDEKİ YASAL ENGEL KALKIYOR
Köy isimlerinin değiştirilmesindeki yasal engeli kaldırıyoruz. Dayatma içeren ifadeleri kaldırıyoruz. Köy isimlerinin değiştirilmesi İçişleri Bakanlığımızca olacak. İl ve ilçe isimlerinin değiştirilmesi için yasal düzenleme gerekiyor, bu tip taleplerde burada değerlendirecektir.
  • NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ’NİN İSMİ DEĞİŞİYOR
Nevşehir Üniversitemizin ismini Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi olarak değiştiriyoruz.
  • KİŞİLERİN ÖZEL BİLGİLERİNE GÜVENCE
Getireceğimiz bir başka yenilik. Kişisel verilerin korunması hakkında. Yasal güvence getiriyoruz. 12 Eylül 2010’daki anayasa değişikliğiyle güvence getirmiştik. Şimdi uygulama için taslağı hazır olan kanunu meclisimize gönderiyoruz. Kişilerin özel bilgileri ilgisiz kişiler tarafından kullanılamayacak.
  • YARDIM TOPLAMADAKİ KISITLAMA KALKIYOR
Yardım toplamadaki kısıtlamaları kaldırıyoruz. Yardım toplama konusunda sınırlama altına alınmıştı. Kurban derisi fitre ve zekat konusunda THK’ya yetki verilmişti. Aslında anayasa aykırı bir durum oluşturulmuştu. Şimdi yasal olarak da bu yanlış uygulamaya son veriyoruz. Vatandaşımız yardımını istediği yere verebilecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Demokrasi Paketinde yer alan maddelerin bazıları için yasal düzenleme, bazıları içinde Bakanlar Kurulunun kararı gerekiyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder