26 Ağustos 2013 Pazartesi

Prof. Dr. Canan Karatay Diyet ve Kolesterol

  Hiç yorum yok

Kolesterol değil şekerli gıdalar kalp krizi nedeni Prof. Dr. Canan Karatay’a göre yağlı yiyecekler kolesterol yükseltmez. Kalp krizi, felç ve şeker hastalığının asıl nedeni yüksek kolesterol değil, doğal yağlardan mahrum kalmak ve yüksek düzeyde şeker kullanmak ! Yağlı yiyecekler kan kolesterolünü yükseltip kan hastalığına neden olur mu ? Hayır, yağlı yiyecekler kolesterolü yükseltmez. Sadece karbonhidratlı yiyecekler, kanda trigliserid denen kan yağlarını yükseltir. Kan yağlarını zararlı hale getiren tatlı, şeker, bal ve tatlandırıcılar ; meyveler ve meyve suları; bütün şekerli içecekler ve yüksek glisemik indeksli karbonhidratlardır (prinç, ekmek, makarna vb). Yaygın bilinen aksine yüksek miktarda kolesterol içeren yiyeceklerin tüketilmesi sonucu, bu yiyeceklerdeki kolesterol direk olarak hemen kana geçmez ve kan kolesterolünü yükseltmez.
Neden yiyecekler kan kolesterolünü yükseltmiyor ? Yediğimiz gıdaların hepsi bağırsaklarımızda yakılır, parçalanır ve küçük moleküller olarak emilerek kanımıza geçer ve karaciğere ulaşır. Benzer şekilde yiyeceklerde bulunan kolesterolde parçalanır ve bağırsaklarda küçük moleküller olarak emilir, o şekilde karaciğere taşınır. Karaciğerimiz bir fabrikadır. Kendine ulaşan yapı taşlarından, vücudun ihtiyacına göre yağ, şeker ve protein üretir; kullanılmış ve yıpranmış olanı da safra şeklinde vücuttan dışarı atar. Kolesterol zengini yiyecekleri hiç ağzımıza koymasak bile karaciğer ve bağırsakların iç yüzünü kaplayan zar dokusu her gün sürekli şekilde kolesterol üretir.
Yani kolesterol düşman değil mi ? Kesinlikle. Kolesterol vücudumuzda yeni hücre üretiminde, seks hormonlarının yapımında kullanılır. Kolesterol hafızayı kuvvetlendirir.
Kolesterol ilaçları ne yapıyor peki ? Maalesef ilaçları satmak için çeşitli söylemlerle korkutulan halk, bu ilaçları kullanıyor. Ama bu ilaçlar çok zarar veriyor. Örneğin karaciğeri bozuluyor, kalp yetersizliği yapıyor, beyni bozuyor, Alzheimer ve halsizliğe sebep oluyorlar. Aslında bu ilaçların hiçbir faydası yok sadece hikaye.
Peki kalp krizi, felç, şeker gibi hastalıkların artışındaki sebepler neler ? Bu hastalıkların asıl nedeni kolesterol değil doğal yağlardan mahrum gıda tüketmek ve yüksek düzeyde şeker kullanmaktır.
Yumurtayı aşırı haşlamak besin değerini kaybettirir ! Kahvaltı, 24lik bir gün içinde en önemli öğündür. Kuvvetli, bol protein ve sağlıklı yağ (tereyağ) içeren bir kahvaltının, metabolizmayı 12 saat süre ile %30 kadar artırdığı gösterilmiş. Bu şekilde bir kahvaltının hızlandırdığı metabolizma sonucu, harcanan kalori miktarı 4-5 km’lik bir koşu da harcanan kalori-enerjine eşdeğerdir. Bu nedenle 2 adet az pişirilmiş(kayısı kıvamında) yumurta, bir avuç kadar beyaz peynir veya çökelek sabah yenecek en önemli besin kaynağıdır.
Zayıflatan Tarifler Mantarlı bulgur pilavı :  
Malzemeler ; – 1 su bardağı bulgur – 1.5 su bardağı sıcak su – 250 gr. mantar – 2 yemek kaşığı tereyağı – 1 adet kuru soğan – 1 yemek kaşığı biber salçası – tuz,karabiber,kimyon,pul biber.
Hazırlanışı ; Soğanı ince ince doğrayın , mantarı ince dilimler halinde kesin. Bir tencereye tereyağı , salça , soğan ve mantarı koyup kısık ateşte pişmeye bırakın. Bulguru yıkayıp üzerine ekleyin, sıcak suyu ilave edip pişirin. Pişmeye yakın tuzunu serpin ve ateşi söndürdükten sonra 10 – 15 dakika kadar demlendirin. Üzerine pul biber , kimyon ve karabiber serperek servis yapın.
Sütlü balkabağı çorbası
Malzemeler ;
- 500 gr. balkabağı
- yarım çay bardağı su
- 5 su bardağı süt
Hazırlanışı ; Dilimlenmiş balkabağının kabuklarını soyun, çekirdeklerini temizleyin ve yıkayıp iri parçalara bölün. Doğradığınız balkabaklarını bir tencereye yerleştirin , üzerine suyu ilave edin , kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Daha sonra balkabaklarını büyük bir kaseye alıp ezin ve soğumaya bırakın. Ayrı tencerede sütü kaynatın ve ezdiğiniz balkabakları ile karıştırıp servis edin.
Not : Bu çorbayı sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz. Aynı tarifi karakaba ile de uygulayabilirsiniz.
Örnek gün mönüsü :
Kahvaltı :
- Peynirli omlet yada pastırmalı yumurta
- Bir avuç içi kadar beyaz peynir
- 8 – 9 adet zeytin – Tatlı kırmızı biber , domates , salatalık ,
- Şekersiz çay
- 1 çay bardağı ceviz
Ara öğün / Şart değil
- 1 avuç ceviz içi
- bol limonlu su ya da şekersiz bitki çayı
Öğle yemeği
- 1 tabak nohut veya bonfile ya da biftek
- Çoban salata ( sirke ve sızma zeytinyağı eklenebilir)
Ara öğün / Şart değil
- Bir avuç tuzsuz yer fıstığı ( kavrulmamış )
- Şekersiz Çay
Akşam yemeği
- Balık ızgara
- Taze yeşil soğan bol roka ve domates
- Közlenmmiş taze kırmızıbiber
Not :
- Akşam saat 19:00 – 20:00 ‘ den sonra meyve dahil hiçbirşey yenilmemeli
- Bol su , taze limon eklenmiş olarak içilebilir.
- Mümkünse yatmadan önce 30 – 40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı.
etiketler:canan, canan karatay, canan karatay diyeti, canan karatay Sağlıklı zayıflama, Diyet, diyet listesi, fazla kilo, felç, kalp krizi, karatay, karatay diyet listesi, karatay diyeti, kilo, kilo verme, kolesterol, kolesterol düşman mı, Mantarlı bulgur pilavı, Mantarlı bulgur pilavı tarifi, Örnek diyet mönüsü, Örnek gün mönüsü, Örnek mönüsü, prof. dr. canan karatay, SaÄŸlıklı Zayıflama, şeker hastalıkları, Sütlü balkabağı çorbası, yiyecekler kan kolesterolü, yumurta besin değeri, yumurta nasıl pişmeli, Yumurtayı aşırı haşlamak, zayıflama, zayıflatan tarifler

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder