1 Eylül 2013 Pazar

Kimyon Bitkisi

  Hiç yorum yok
Kimyon otsu bir bitki olup maydanoz ailesinden gelmektedir. Halk tarafından bilinmeyen bir adı daha vardır o da kamundur. Geldiği topraklar Mısır topraklarıdır. Ülkemizde en çok yetiştiği bölge İç Anadolu Bölgesi’dir. Bunların yanı sıra Amerika’da, Asya’da ve de Afrika’da da çok yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Dalları yassı olan kimyonların boyu 45 santimetreye kadar uzama özelliğine sahiptir.  Kimyonların verdikleri meyveler 5-6 milimetre civarında olup renkleri sarıdır ve ovaldir. Kokulu olan bu kimyon meyvelerindne yağ elde edilebilir. Ayrıca içerisinde tanenin yanı sıra reçine de bulunur. Ayrıca tek bir tohuma sahiptir. Bu tohumlar da kurutulduktan sonra baharat olarak kullanılır. Kimyonlar genel olarak keskin bir tada sahip olmasının yanı sıra bu tat acıdır ve de serttir. Et yemeklerinin vazgeçilmezidir. Çorbalarla da kullanılır ve çorbalara ayrı bir lezzet katar. Peynir yapımının yanı sıra ekmek yapımında da kullanılabilir. Kimyonun bilinmeyen bir diğer özelliği ise ağrı kesici bir yapıya sahip olmasıdır. Hem stres alır hem de baş ağrısını azaltır.
 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder